Op 27 januari is het vijfenzeventig jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd bevrijd. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Langedijk wordt op 26 januari om 17.00 uur een officiële herdenking georganiseerd bij ‘De Stier’ in Noord-Scharwoude. Hier wordt het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht officieel onthuld. Daarna is Levenslicht tot en met 31 januari te bekijken bij De Binding in Zuid-Scharwoude. Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Meer dan honderdvijftig Nederlandse gemeenten doen aan het initiatief mee. 

Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen – gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland – staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; soms al generaties lang. Ook uit Langedijk zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord.

Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht of deel te nemen aan het bijbehorende onderwijsproject Wordt gemist, blijft de herinnering aan de slachtoffers levend. De scholen in Langedijk zullen hier een bijdrage aan leveren door er aandacht aan te besteden in het lesprogramma of door het monument te bezoeken.

Publicatiedatum: 13-01-2020

Aanmelden voor nieuwsbrief