AOL-voorzitter roept op tot vernieuwend denken
Voorzitter Rick Muileboom van de AOL hield op maandag 15 januari zijn nieuwjaarstoespraak in Hotel de Buizerd. Zo’n zestig leden waren aanwezig. Niet alleen de voorzitter voerde het woord. Er was ook een inspirende lezing van Thomas Braun. De toespraak van de voorzitter is onderstaand integraal weergeven.
Dames en heren,
Hartelijk welkom in De Buizerd. Wij zijn als AOL bestuur blij dat u bent gekomen. We heffen vanavond het glas, we praten bij en we komen met elkaar in contact. Dat is het kenmerk van een vereniging als de AOL. Ik wens u allemaal een prachtig nieuwjaar. In alle opzichten, maar vooral in gezondheid.
Er zit weer leven in de brouwerij. Het gaat goed in de economie. Daar plukken we allemaal de vruchten van. Maar…, dat geeft geen aanleiding om achterover te leunen. Nog steeds, en misschien wel steeds meer, heeft het ons plaatselijke midden- en kleinbedrijf het niet gemakkelijk. Wij moeten als relatief kleine ondernemers tegenwicht bieden aan de expansiedrift van onze grote broeders. De wereld verandert. Waar het tien jaar geleden de normaalste zaak was dat inwoners van Langedijk een lokale middenstander of -bedrijf een normale boterham gunden, moeten wij nu steeds vaker op boxen tegen de steeds snellere opkomst van internetbedrijven. Het maakt de consument tegenwoordig niet meer uit of ze online een kledingstuk kopen of zakendoen met een grote multinational. De gevolgen zijn merkbaar in ons lokale winkelbestand. Moeten we nu bij de pakken neer gaan zitten? Mijn antwoord is NEE. Natuurlijk niet. De wereld wordt steeds onpersoonlijker. Juist daar kunnen wij als lokale ondernemers het verschil maken. En dat doen we ook. Ik ben ervan overtuigd dat leden van de AOL investeren in persoonlijk contact en op maat gecreëerde service. Er is een grote groep consumenten die dat waarderen. Daarvan ben ik overtuigd. Maar we moeten er met z’n allen wel wat aan doen. We moeten het verschil maken.
Levendigheid in de dorpskernen van Langedijk, en dan met name in de winkelgebieden, is daarbij essentieel. Het gemak waarmee gemeentebestuurders oorspronkelijke winkelbestemmingen restylen tot woonbestemmingen helpt daar niet bij. Net zoals het omtoveren van een bedrijventerrein tot een veredelde winkelstraat. Voorbeelden zijn er in Langedijk helaas volop. Het gaat ten koste van het karakter van onze winkelstraten. Laten we eerlijk zijn, het is toch veel gezelliger om te winkelen in de Dorpsstraat dan op Zuiderdel. Ik roep de vanavond aanwezige raadsleden op om in besluitvormingstrajecten hier toch iets meer aandacht voor te vragen. Ik begrijp dat de verleiding groot is om te kiezen voor de eenvoudigste weg. Toch zou het jammer zijn dat van onze oorspronkelijke rijke middenstand niets meer overblijft dan een ruime hoeveelheid supermarkten.
Maar ook wij als ondernemers kunnen er wat aan doen. Voor ons ligt er een schone taak. Het kunstmatig in stand houden van winkelvoorzieningen werkt niet. Dat realiseren wij ons ook. Daarom roep ik onze ondernemers op tot vernieuwend denken. Waarin kunnen wij in Langedijk het verschil maken. Het is geen eenvoudige opdracht. Laten we in 2018 de focus leggen op dat aspect. Dat kunnen we niet alleen, daar hebben we partijen als de gemeente bij nodig. Woonbestemmingen op leegstaande winkelpanden is een ogenschijnlijk simpele oplossing. Immers, dat krijg je wel gevuld. Maar op termijn betekent het wel dat we geen winkelpand overhouden. Laten we met z’n allen proberen dit te voorkomen. Langedijk is té mooi om dit te laten gebeuren.
Ik wens jullie een fantastisch jaar. Niet alleen zakelijk, maar ook privé.
Publicatiedatum: 15-01-2018