Veel ondernemers zullen de uitspraak herkennen, wanneer het druk en hectisch is in het bedrijf. “Het lijkt hier wel een circus”, is dan een gebezigde uitspraak. “Maar bij ons het elke dag een circus!”, zo begon Alex Sijm zijn enthousiaste inleiding tijdens de algemene ledenvergadering van de AOL. Hij geldt als de enige echte circusdirecteur van Langedijk. Alex vertelt over zijn grote liefde. Al van jongs af aan was duidelijk wat hij wilde gaan worden: werken in het circus. Zijn ouders keken het met argusogen aan, maar nadat hij zijn middelbare school netjes had afgemaakt, ging het toch echt gebeuren. Hij werkte geruime tijd bij Circus Herman Renz als assistent-directeur. Een overstap naar John de Mol producties duurt maar een maand. “Dat was het niet”.

Zo’n zeventien jaar geleden begint hij op zijn zolderkamer als impresariaat circus-entertainment te verkopen. In 2008 koopt hij zelf een tent en sindsdien reist hij met zo’n zeventien medewerkers door het hele land. Hij doet met z’n circustent ruim honderd locaties per jaar aan. Zijn kerstcircus is in heel Noord-Holland befaamd. Bij het opbouwen, voorstellingen draaien, afbreken en weer verder gaan blijft het niet. “De papieren rompslomp is enorm”, vertelt de circusdirecteur. “Wij moeten bij elke gemeente afzonderlijk verschillende vergunningen aanvragen. Dat is een project op zich. Per locatie waar wij staan levert dat al snel dertig tot veertig pagina’s papier op.”

Volgens Sijm is circus een vluchtig product. “Je komt en je gaat weer weg. Daarom is het belangrijk dat je als ondernemer in de schijnwerper blijft staan. Je hoeft als ondernemer niet groot te zijn, maar je moet het wel goed doen. Als mensen, zowel publiek als overheidsinstanties, je bevlogenheid en kwaliteit kennen wordt het allemaal wat eenvoudiger. Wij zoeken ook bewust samenwerking met andere bedrijven. En we letten goed op welke mensen we in dienst nemen. Ik wil mensen hebben met passie voor het vak. Een aantal jaren geleden hadden wij een paar buitenlandse werknemers voor het op- en afbouwen van de tent. Zij deden hun werk duidelijk voor het geld. Op zich niets mis mee, maar ik wil mensen hebben die het circusgevoel in zich hebben. Met z’n allen straal je dan iets uit.”

Dat het concept van de Langedijker ondernemer werkt, blijkt uit het feit dat in 2017 een tweede circus in gebruik wordt genomen.

Publicatiedatum: 11-04-2017

Aanmelden voor nieuwsbrief