Sinds 20 juli heeft gemeente Langedijk een nieuwe burgervader: Jan Hoekema (D66). Hoekema heeft zijn sporen verdiend in de nationale politiek, maar is ook altijd geïnteresseerd geweest in politiek op gemeentelijk niveau. ‘Mijn eerste indruk is dat de ondernemers in Langedijk zich heel betrokken voelen bij de lokale gemeenschap.’

Na een carrière in de landelijke politiek, werd Hoekema in 2007 burgemeester van Wassenaar. ,,De stap van de landelijke naar de gemeentelijke politiek was voor mij redelijk eenvoudig te nemen. Ik ben altijd geïnteresseerd geweest in de lokale, nationale en internationale politiek. Ze zeggen weleens: de wereld is een dorp. De dingen die er spelen, zijn vaak hetzelfde. Alleen de schaal is anders. Zo heb ik naast mijn studie Internationale Betrekkingen jarenlang als freelance verslaggever gewerkt voor de lokale krant. Beide sporen zijn genetisch in mij verankerd.” Als burgemeester vervul je veel rollen, zegt Hoekema.

,,Er bestaat voor dit vak geen kant-en-klare functiebeschrijving. Je bent nergens in gespecialiseerd, maar je doet wel van alles: je bent voorzitter van de gemeenteraad en het college, burgervader voor de inwoners en baas van de politie. Het is enorm veelzijdig. Ik ben geïnteresseerd in kleine, maar ook in grote problemen. In Langedijk ligt een interessant dossier op mij te wachten: de bestuurlijke toekomst van Langedijk. Met de verkiezingen in aantocht wordt dit een spannend onderwerp.”

Economische Zaken zit in de portefeuille van wethouder Jan Piet Beers. Maar ook voor de overige collegeleden is een goede relatie met de ondernemers van belang, stelt Hoekema. ,,Als college vinden we het belangrijk het ondernemerschap in Langedijk zo goed mogelijk te faciliteren. Dan heb je het niet alleen over een goed functionerend ondernemersloket, maar ook over de bereikbaarheid van Langedijk, de infrastructuur, parkeren, veiligheid en de aantrekkelijkheid van de openbare ruimte. Omgekeerd doen wij graag een beroep op de ondernemers als het gaat om duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen. Denk bijvoorbeeld aan het in dienst nemen van werknemers met een arbeidsbeperking. Ik ga graag met ondernemers in gesprek over hoe we gezamenlijk de Langedijker gemeenschap kunnen versterken.”

Jan Hoekema is in 1952 geboren in Den Haag. Na het gymnasium studeerde hij sociologie en politieke wetenschappen in Leiden. Na militaire dienst trad hij in dienst als diplomaat op het ministerie van Buitenlandse Zaken. Deze functie combineerde hij veertien jaar lang met gemeenteraadslid  van Leiden tot hij in 1990 werd benoemd tot directeur VN-zaken bij Buitenlandse Zaken.  In 1994 werd hij gekozen in de Tweede Kamer. Tijdens Paars 1 en 2 hield hij zich onder andere bezig met gemeentelijke herindeling, asielzoekers, het buitenlandbeleid en defensie. Na het Kamerlidmaatschap werd hij in 2003 ambassadeur internationale culturele samenwerking op het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

 

Publicatiedatum: 12-10-2017

Aanmelden voor nieuwsbrief