Na jaren discussiëren over de toekomst van Langedijk is dinsdagavond 12 december de knoop doorgehakt: Langedijk gaat verregaand samenwerken met de gemeente Heerhugowaard. Met deze zogenoemde ‘ambtelijke fusie’ wordt onder andere het ambtenarenapparaat samengevoegd. Het moet het voorzieningenniveau voor de inwoners verbeteren.

Voor de kleine gemeente Langedijk was het al langer duidelijk dat volledig zelfstandig blijven geen optie meer was. De gemeente heeft meerdere onderzoeken laten doen naar de bestuurlijke toekomst. In april dit jaar besloot Langedijk dat een ambtelijke fusie met een buurgemeente Heerhugowaard het beste toekomstperspectief voor de gemeente heeft.

Alkmaar was de andere mogelijke fusiepartner. Maar deze gemeente wil eerst een eigen onderzoek naar de samenwerking doen. De resultaten daarvan zijn pas half januari klaar. Daar wil een meerderheid van de Langedijker gemeenteraad niet op wachten. Heerhugowaard wordt beschouwd als een goede partner.

De Langedijker bedrijfsverenigingen AOL en BKL hebben dit najaar gesteld dat zij niet veel heil zien in een ambtelijke fusie. Beide verenigingen zien meer in een bestuurlijke fusie. In dit geval gaan de gemeenten op in één nieuwe gemeente.

De politieke partijen Hart voor Langedijk/D66, CDA en Kleurrijk Langedijk zijn samen met De Burgerrekenkamer Langedijk nog een petitie gestart om een besluit over de fusie uit te stellen tot na de verkiezingen in maart. Daar zijn digitaal bijna tweehonderd handtekeningen ondergezet. Die handtekeningen brachten een meerderheid van de raad niet op andere gedachten. Met dertien voor en acht stemmen tegen is het voorstel om te fuseren aangenomen.

Dinsdag 19 december licht burgemeester Jan Hoekema het raadsbesluit van zijn gemeente toe aan de gemeenteraad van Heerhugowaard.

Publicatiedatum: 17-12-2017

Aanmelden voor nieuwsbrief